Museum

Geopend in de maanden juli en augustus 2024 op woensdagmiddag van 13.30 -17.00 uur.

Wil jij weten hoe de Achterhoekse bevolking jaren terug leefde en werkte? Dan is een bezoek aan boerderijmuseum De Neeth een aanrader! Het museum heeft een unieke verzameling van gebruiksvoorwerpen van vroeger. Denk aan een gezellige boerenkeuken met geëmailleerde potten en pannen, verschillende kleine en grote landbouwwerktuigen, traditionele kledij en linnengoed van 1850 tot 1950 en veel meer. Het boerderijmuseum is toegankelijk in de zomermaanden juli en augustus, op woensdagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur, vrije gift.

Geschiedenis

Boerderijmuseum De Neeth is gevestigd in een uit 1910 daterende schuur welke grotendeels in oude staat is gebleven. De schuur behoort bij de ernaast gelegen boerderij De Neeth welke gebouwd is in 1914. Boerderij De Neeth werd in 1899 gekocht door Th.G.J. Lammers uit IJzerlo. Na enkele jaren werd het oude huis gesloopt en verrees iets hogerop het huidige huis, waarin nog wel het oude gebintwerk werd gebruikt. In de tussentijd woonde het gezin Lammers in de Schoppe, het huidige museum. De Schoppe heeft lang dienstgedaan als stalling voor het vee en opslagruimte voor graan. Vanaf 2000 doet de Schoppe officieel dienst als museum.

Museumstukken

In het museum is een unieke verzameling van gebruiksvoorwerpen voor huishoudelijke- en boerengebruiken bijeengebracht die een goed beeld geven van de manier waarop de bevolking in de Achterhoek leefde en werkte. Hieronder een opsomming wat er zoal te zien is:

  • Een gezellige boerenkeuken met een authentieke klaverblad houtkachel
  • Traditionele kledij en linnengoed van 1850 tot 1950
  • Kleine en grote landbouwwerktuigen zoals een dorsvlegel, houtboor en een staartploeg
  • Een verzameling was- en strijkbenodigdheden
  • Een slaapkamer uit de jaren ’30-’40
  • Een grote collectie knipmutsen
  • Veel geëmailleerde pannen en potten

Dit alles en nog veel meer is te bewonderen op woensdagmiddag in de maanden juli en augustus. Op overige dagen op afspraak! Het museum is gesloten van 1 oktober tot 1 april.

‘t Hoekendaalshuusken

In ’t Hoekendaalshuusken bevindt zich een uitgebreide toiletpapierverzameling welke uniek is voor Nederland en wellicht ook voor de rest van de wereld. Vanuit de landelijke media is er al aandacht aan besteed aan deze bijzondere verzameling.

In 1988 is de dan 16-jarige Christel begonnen met het verzamelen van stukjes en rollen toiletpapier. Dit met de intentie ook eens iets te verzamelen en dan graag iets wat een ander nog niet verzamelde. De verzameling is in de loop der jaren uitgegroeid tot een waar fenomeen en telt op dit moment ruim 600 verschillende soorten stukjes en rollen welke vanuit de gehele wereld bijeengebracht zijn. Natuurlijk ontbreken de WK en EK voetbalrollen, verjaardagsrollen, rollen met Sinterklaasrijmpjes, enz. niet in dit unieke museum.

Van 1 april tot en met 1 oktober is ’t Hoekendaalshuusken geopend, deze kan zonder afspraak worden bezocht. De entree is gratis.

De Knipmutsen

Een gezellig duo dat zorgt voor een middag- of avondvullend programma met leuke liedjes en weetjes over vroeger. Met behulp van voorwerpen en foto’s uit het museum vertellen zij over het leven van toen. Zeer herkenbaar voor velen en voor alle andere belangstellenden leuk om te weten.

Het gezellige duo is te boeken van 1 oktober tot 1 april, op afspraak. Alleen op locatie mogelijk, binnen een straal van circa 35 km rondom Aalten.
Bel 0543 – 451 095 en vraag naar de mogelijkheden.

Prijslijst:

Rondleiding museum   €5,00 pp.
Kopje koffie/thee, cake en met rondleiding   €9,50 pp.

In de maanden juli en augustus is het boerderijmuseum toegankelijk op de woensdagmiddag, entree vrije gift.
Het museum bezoeken op andere tijdstippen, kan enkel op reservering en bij minimaal aantal bezoekers van 10 personen.